Na današnji skupščini družbe Premogovnik Velenje, d.d., je pri točki dnevnega reda Seznanitev s poročilom posebne revizije, v povezavi z naslednjo točko dnevnega redaVložitev tožbe za povrnitev škode in imenovanje posebnega zastopnika - po pozivu člana Strokovnega sveta VZMD, odvetnika Klemena Veršiča, ki je zastopal 56 delničarjev - uprava družbe naposled podala tako ustna, kot tudi pisna pojasnila ter opredelitve do Poročila posebne revizije in vprašanja dejanskega oškodovanja manjšinskih delničarjev. Predlagani sklep za Vložitev tožbe za povrnitev škode in imenovanje posebnega zastopnika na skupščini ni dobil zadostne podpore.

Skupščina je sicer odločala tudi o Izvolitvi novih članov nadzornega sveta, pri čemer v VZMD pozdravljajo sprejetje nasprotnega predloga večinskega delničarja: družbe HoldingSlovenske elektrarne, d.o.o. (HSE). Slednja je - na podlagi prošnje za pojasnilo, kdo od treh prvotno predlaganih kandidatov za člane nadzornega sveta družbe naj bi bil »predstavnik manjšinskih delničarjev«, ki jo je VZMD naslovil na Predsednika uprave družbe, dr. Milana Medveda, ter Predsednika nadzornega sveta družbe in Predsednika uprave večinskega delničarja (HSE), mag. Matjaža Janežiča - v nadzorni svet naknadno predlagala tudi mag. Kristjana Verbiča, kot predstavnika malih delničarjev.

Tako je HSE, d.o.o., dejansko sledil sklepom oz. zavezam z zadnje skupščine družbe Premogovnik Velenje, d.d., ter »omogočil vstop predstavnika manjšinskih delničarjev v nadzorni svet družbe«, in sicer na podlagi pobude ter opozoril VZMD, da so bile na takratni skupščini, dne 31. 8. 2011, sprejete pomembne spremembe Statuta družbe (podvojitev števila članov nadzornega sveta) ravno z izrecno utemeljitvijo oz. obrazložitvijo: »Predlagane spremembe pod točko 12 do vključno 21 so posledica spremembe 3-članskega nadzornega sveta v 6-članski, s čimer se predvideva tudi omogočanje vstopa predstavnika manjšinskih delničarjev v nadzorni svet družbe«. Omenjene spremembe Statuta družbe je namreč z navedeno utemeljitvijo predlagal ravno večinski delničar HSE, d.o.o., (s 77,73 % osnovnega kapitala družbe), in sicer s pomočjo zahteve za dodatno točko dnevnega reda.


Kronološki pregled sporočil o aktivnostih VZMD, povezanih z družbo Premogovnik Velenje: 

PREMOGOVNIK VELENJE in PIVOVARNA LAŠKO - predstavnika VZMD na jutrišnjih skupščinah pooblaščenca 262 delničarjev - Torek, 28.08.2012

PREMOGOVNIK VELENJE - organizirano zbiranje pooblastil za skorajšnjo skupščino - Petek, 17.08.2012

PREMOGOVNIK VELENJE - v VZMD pozitivno presenečeni ob nasprotnem predlogu večinskega delničarja (HSE), s katerim ta sledi zavezam z zadnje skupščine ter v nadzorni svet predlaga tudi predstavnika manjšinskih delničarjev, mag. Kristjana Verbiča - Ponedeljek, 13.08.2012


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 240 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.invest-to.net - več o mreži 55 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - invest-to.net