logo RTC Krvavec

VZMD je konec minulega tedna na Okrožno sodišče v Kranju vložil Predlog za sodni preizkus denarne odpravnine v primeru iztisnitve malih delničarjev družbe RTC Krvavec, d.d. Strokovni sodelavci VZMD so namreč prišli do zaključka, da obstaja bistvena - kar večkratna - razlika med vrednostjo družbe v času iztisnitve in denarno odpravnino v višini 1,53 € na delnico, kot jo je sam-sebi sprejel glavni delničar – ALPSKA INVESTICIJSKA DRUŽBA, d.o.o., podjetnika Janeza Janše. VZMD se je sicer, kot edini mali delničar, novembra lani udeležil iztisnitvene skupščine ter ob tem od glavnega delničarja prejel cenitveno in revizorjevo poročilo, za namene odločanja o morebitni sprožitvi nadaljnjih postopkov.

Iz VZMD opozarjajo, da je poročilo »neodvisnega« revizorja o primernosti denarne odpravnine tudi v tem primeru popolnoma spregledalo časovno oddaljenost cenitvenega poročila, njegove pomanjkljivosti in bistveno spremembo materialnega stanja družbe v obdobju med presečnim datumom cenitvenega poročila (31. 10. 2016) in datumom iztisnitve (23. 11. 2018)! Družba RTC Krvavec je po zadnjih javno dostopnih podatkih v letu 2017 izkazovala 0,47 mio € čistega dobička, oz. 0,42 € na delnico, kar je 533 % povečanje glede na leto 2016. Družba je konec leta 2017 izkazovala 12,3 mio € kapitala, kar predstavlja 10,95 € na delnico, prav tako pa je v preteklih letih znižala finančne obveznosti.

Glede na omenjene podatke iz leta 2017 je izglasovana odpravnina dosega zgolj 14 % knjigovodske vrednosti delnice in le 3,6 kratnik čistega dobička! Glede na splošna gibanja v gospodarstvu in turizmu pa je pričakovati, da se je poslovanje v letu 2018 dodatno izboljšalo. Ob tem je zgovorno tudi dejstvo, da je Janša, ob sklicu iztisnitvene skupščine predlagal tudi delitev dividend v višini 0,55 € bruto na delnico, vendar si je na sami skupščini premislil, ter ni podprl lastnega predloga, s katerim bi delničarji skupno prejeli približno tretjino višje izplačilo. 

VZMD je sicer že neposredno po iztisnitveni skupščini delničarjem poslal dopise ter jih povabil, da v postopkih in prizadevanjih za dosego pravične denarne odpravnine sodelujejo v okviru Sekcije VZMD ter neposredno zastopani preko izbrane odvetniške družbe. Njihovemu vabilu se je doslej odzvala približno polovica iztisnjenih delničarjev, v Združenju pa vabijo tudi preostale delničarje, da podpišejo Delničarski sporazum in Pooblastilo odvetniku, ki jo jih že prejeli.


 

Sorodna sporočila:

CERTA, RTC KRVAVEC - poslednji skupščini ob prenizkih odpravninah in napovedih izpodbojnih tožb ter postopkov za dodatno denarno odpravnino s strani VZMD - petek, 23.11.2018

UNIOR – na včerajšnji skupščini tudi o sporni izčlenitvi turistične dejavnosti in prodaji RTC Krvavca – VZMD tudi PROTI razrešnicam in dvigu nadzorniških sejnin - četrtek, 07.06.2018


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev