NfFE7T5a

VZMD je na naslove 82 nekdanjih, iztisnjenih malih delničarjev družbe Žičnice Vogel Bohinj, d.d., naslovil dopise, s katerimi jih je seznanil z zadevnim aktualnim dogajanjem ter povabil, da se neposredno pridružijo prizadevanjem VZMD za dosego poštene oz. dodatne denarne odpravnine za odvzete delnice. VZMD je namreč kot edini delničar v zakonskem roku vložil Predlog za sodni preizkus denarne odpravnine, potem ko je na skupščini aprila lani glavni delničar, družba RRC RAČUNALNIŠKE STORITVE, d.o.o. (98,29 % vseh delnic), v lasti TERRA AUSTRALIS d.o.o., avstralskega poslovneža Anthonya Tomažina, sam sebi sprejel sklep o izključitvi manjšinskih delničarjev iz družbe, pri čemer je bila kot primerna denarna odpravnina, določenih sramotnih 1,98 € za delnico.

Strokovni sodelavci VZMD so v pripravljalni vlogi sodišču posredovali analizo Poročila o vrednotenju delnic družbe Žičnice Vogel Bohinj ter izpostavili vrsto pomanjkljivosti in resnih metodoloških napak. Končna posledica teh elementov je bistveno manjša prikazana vrednost družbe in posamične delnice, zato takšno Poročilo po argumentiranem prepričanju Združenja še zdaleč ni ustrezna osnova za določanje primerne denarne odpravnine prisilno iztisnjenim delničarjem. Hkrati so strokovni sodelavci VZMD izračunali projekcije bodočih denarnih tokov, s katerimi so poskusili odpraviti nekatere bistvene pomanjkljivosti. Tako popravljene projekcije so mestoma še vedno pomanjkljive, podcenjujejo nekatere dejavnike in tako prikazujejo vrednost nižjo od dejanske. Kljub temu pa prikazujejo neprimerno realnejše vrednosti, pri čemer se interval poštene vrednosti delnice družbe na 31. 12. 2017 giblje med 10,64 € in 15,57€! Torej bi malim delničarjem lahko pripadala dodatna denarna odpravnina v višini 13,59 € na delnico, oz. dodatek v višini 686 % glede na prvotno denarno odpravnino, skupno za 82 delničarjev kar 222.577,02 €.   

Ob tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva - v primerih iztisnitev naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter VABIJO že iztisnjene delničarje v družbah, kjer je VZMD sprožil postopke, da se vključijo v postopke, Sekcije oz. delničarske sporazume - tudi v primeru družbe Žičnice Vogel Bohinj.


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev