V preteklih dneh se je na Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) obrnilo večje število delničarjev Zvon 1 Holding, d.d. in (bivših) delničarjev Zvon 2 Holding, d.d., v stečaju. Pri tem jih je zanimala predvsem možnost odškodninskih tožb zoper upravi in nadzorna sveta obeh družb, kaj morajo storiti, kakšni so stroški pristopa k tožbam ter koliko lahko dobijo za svoje delnice, kaj je potrebno podpisati ipd.

Tako so mali delničarji večinoma razumeli nedavne medijske nastope in sporočila predsednika Društva MDS, Rajka Stankovića, da torej njihove delnice s stečajem niso »propadle«, pač pa imajo možnost, da iz njih še kaj prejmejo ali iztržijo, sploh če uspe domnevna odškodninska tožba zoper upravi in nadzorna sveta, ki naj bi jo pripravljali oz. vložili(?) v Društvu MDS, da se Zvon 1, ob sprožitvi postopkov, lahko izogne stečaju ipd. (opozorila VZMD v VIDEO REPORTAŽI s poslednje skupščine ZVON 2 - kliknite sliko zgoraj)

Omenjeni delničarji so praviloma tudi zamenjevali VZMD in Društvo MDS, saj se je slednje pred dnevi preimenovalo v Mali delničarji Slovenije iz dosedanjega Mali delničarji - skupaj smo močnejši. Tako tudi pri poročanju posameznih medijev prihaja do zamenjav ter neadekvatnih in problematičnih posploševanj, npr. da »so se mali delničarji odločili, pozvali« ipd., čeprav gre le za eno od društev, ustanovljenih v zadnjih par letih oz. nekaj let po ustanovitvi VZMD.

Zaradi navedenega in bolečih zavajanj malih delničarjev so se v VZMD - združenju malih delničarjev, ki je v šestih letih obstoja sprožilo na desetine sodnih postopkov, ovadb, predlogov sprememb zakonodaje itd. ter je ugleden član vseh evropskih in mednarodnih združenj delničarjev in investitorjev - primorani odzvati z jasnim sporočilom:

VZMD - po temeljiti proučitvi možnosti za poplačilo malih delničarjev in uspeh odškodninskih tožb - ugotavlja, da v tem primeru žal za to ni realnih možnosti, ter poziva vse, ki z vzbujanjem lažnih upov boleče zavajajo opeharjene male delničarje, naj s tem prekinejo - ne glede na motive, ki jih pri tem vodijo - ter namesto cenenega populizma na račun opeharjenih ljudi, končno preidejo od besed k dejanjem, ki bodo prizadetim dejansko v pomoč.

Ob tem velja ponovno spomniti na dosedanje aktivnosti, stališča, pozive, postopke ter tožbo VZMD iz leta 2009, ki je dejansko predstavljala edino konkretno možnost reševanja družbe iz naslova njenih cca. 150 mio EUR terjatev, kateri se niti Društvo MDS, niti večji delničarji niti upniki niso bili pripravljeni priključiti - še več, aktivno so podpirali manipulacijo t.i. »konverzije terjatev« ter britje norcev iz malih delničarjev, upnikov in pravne države - na poslednji skupščini družbe Zvon 2 Holding, 15. 7. 2011, je spet kot edini VZMD temu argumentirano nasprotoval. 

V omenjeni tožbi je VZMD tožil na razveljavitev sklepa, s katerim je skupščina družbe 31. 8. 2009 (za ogled VIDEO REPORTAŽE kliknite sliko desno) soglašala s sklenitvijo pogodb in poslov, sklenjenih med njo in družbo ZVON 1 HOLDING, d.d., v letih 2005 do 2009. Utemeljena tožba za razveljavitev spornega sklepa, vložena 30. 9. 2009 (povzetke si oglejte v sporočilu za javnost, z dne 11. 3. 2011), je predstavljala pomembno in doslej - ob poplavi besed in praznih obljub - edino konkretno možnost vsaj delne rešitve akutnega stanja v katerem se je nahajal ZVON 2 HOLDING, njegovi upniki in lastniki.


ZVON 1 in 2 HOLDING - po današnjih skupščinah obeh družb z 64.399 delničarji trije novi nadzorniki, podeljene razrešnice, ter protesti VZMD spričo pobalinske arogance, amorale in še vedno bajnih, nezmanjšanih plač uprav  

Maribor, 30. 8. 2011

Današnjih 17. in 11. skupščine družb Zvon 2 Holding, d.d., in Zvon 1 Holding, d.d., se je udeležilo 57,10 % in 60,80 % kapitala, ki je - ob glasnem negodovanju in protestih predsednika VZMD ter nekaterih drugih delničarjev - z veliko večino sprejel vse sklepe, kot sta jih predlagala uprava in nadzorni svet, vključno z razrešnicami za leto 2010, kjer je bila podpora sicer najmanjša (pri Zvonu 2 je bilo proti 15,02 % pri Zvonu 1 pa 6,77 % prisotnega kapitala). Na skupščini Zvona 1 je bi sprejet nasprotni predlog, ki ga je podal predsednik uprave Gospodarstva rast, d.o.o. (54,95 % lastnik Zvona 1), tako da je bil poleg predlaganega kandidata za novega člana nadzornega sveta, g. Boštjana Udoviča, izvoljen še g. Emanuel Čerček.

Na skupščinah je veliko ogorčenje med drugim povzročilo tudi dejstvo, da imajo uprave v času, ko sta družbi tik pred bankrotom, še vedno bajne, prav nič zmanjšane plače - še več predsednik uprave Zvona 2 Holding, g. Ljubo Peče, ki omenjeno družbo vodi še iz časov preden je zašla v težave (oz. jo je tako rekoč aktivno upravljal k stečaju), je ob ogorčenju mag. Verbiča izjavil celo, da bi moral imeti plačo kvečjemu višjo, glede na težavne razmere v kateri želi družbo zdaj sanirati. Tako ima na primer isti Ljubo Peče (vodil je tudi obe skupščini) - ki, po uspešni pripravi družbe s 34.854 delničarji za stečaj, zdaj to družbo »sanira« - nespremenjenih 87.636,00 EUR plače na letni ravni, pri čemer na konkretna vprašanja delničarjev niti ni bil pripravljen podati ustreznih odgovorov ali pojasnil, zaradi česar je bila ob podelitvi njegove razrešnice napovedana tudi izpodbojna tožba delničarjev M1, d.d., in BPD FIDA, d.o.o.

 

 


Na prejšnji skupščini družbe Zvon 2 Holding VZMD edini nasprotoval t.i. »konverziji terjatev« ter nadaljevanju britja norcev iz 68.000 malih delničarjev, upnikov in pravne države ter ponovno opozoril na tožbo VZMD iz leta 2009, ki predstavlja edino konkretno možnost reševanja družbe iz naslova njenih cca. 150 mio EUR terjatev

Maribor, 15. 7. 2011 

Na današnji, 16. skupščini družbe ZVON DVA HOLDING, d.d., - z eno samcato vsebinsko točko o konverziji terjatev v lastniške deleže (Povečanje osnovnega kapitala s stvarnim vložkom - prenosom navadnih terjatev upnikov na dolžnika zaradi povečanja osnovnega kapitala) - je VZMD kot edini delničar argumentirano nasprotoval predlaganemu sklepu ter po njegovem sprejemu s strani napovedal možnost sodnega izpodbijanja. Skupščine se je udeležilo 55,29 % kapitala, vodil pa jo je kar predsednik uprave družbe, gospod Ljubo Peče. 

Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, je med drugim izrazil ogorčenje, saj »kot vse kaže akterjem polomije Zvonov še ni dovolj perverznega norčevanja iz več kot 68.000 delničarjev obeh družb«. Hkrati je opozoril na pomembno možnost reševanja Zvona 2 na podlagi tožbe, ki sta jo VZMD in Neos Svetovanje vložila po skupščini leta 2009 in je vezana na posojilne posle v višini 140 mio EUR.

Spomnimo: v sodnem postopku zoper ZVON DVA HOLDING, d.d., VZMD in Neos svetovanje, d.o.o., tožita na razveljavitev sklepa, s katerim je skupščina družbe 31. 8. 2009 (za ogled VIDEO REPORTAŽE kliknite sliko desno) soglašala s sklenitvijo pogodb in poslov, sklenjenih med njo in družbo ZVON ENA HOLDING, d.d., v letih 2005 do 2009. Utemeljena tožba za razveljavitev spornega sklepa, vložena 30. 9. 2009 (povzetke si oglejte v sporočilu za javnost, z dne 11. 3. 2011), predstavlja pomembno in doslej - ob poplavi besed in praznih obljub - edino konkretno možnost vsaj delne rešitve akutnega stanja v katerem se nahaja Zvon dva holding, njegovi upniki in lastniki. Pri tem gre za preko 110 mio EUR (ustrezno) nezavarovanih in tudi do 7-krat aneksiranih posojil družbi Zvon ena holding, povečanih za kupnino za delež v T2, d.o.o. ter »kupnino« za prenos terjatve do družbe Finetol, d.d. Kot izhaja iz omenjenih pogodb, aneksov in letnih poročil, je na ta način tožena stranka Zvon dva holding odsvojila denarna sredstva, delež v družbi T2 in terjatev do družbe Finetol, in namesto tega kot premoženje vknjižila cca. 140 mio EUR nezavarovanih (razen povsem neustrezno - z menicami) terjatev do, z njo povezanega, Zvon ena holdinga, kar iz predhodnih letnih poročil družbe Zvon dva sploh ni bilo razvidno.

 

Tako je se družba Zvon dva holding, v obdobju od 2005 do 2009 iz holdinške družbe - pravne naslednice pooblaščene investicijske družbe - oziroma upravljavca naložb, spremenila v »posojilnico« Zvonu ena holding, enako pravnem nasledniku pooblaščene investicijske družbe. Pri tem tisoči delničarjev zdaj, šele naknadno ugotavljajo, da so namesto vlagateljev v družbo, ki upravlja premoženje, postali delničarji posojilnice Zvonu Ena Holding, ki se je pretežno ukvarjala le še s kopičenjem terjatev do te - z njo - povezane družbe, po izredno ugodni obrestni meri in brez ustreznih zavarovanj.

Razveljavitev spornega sklepa bi seveda pod vprašaj postavila tudi sedanji predlog sanacije holdingov (izdelan na napačnih predpostavkah), kot je bil predstavljen upnikom, vsekakor pa tudi strokovnost dela uprave in nadzornega sveta (družbe Zvon dva holding) ter njihovo odgovornost.


VIDEO REPORTAŽIPoziv delničarjem Zvon ena ID, d.d., 27. 8. 2009, in Poročili s skupščin Zvon ena ID, d.d., in Zvona dva holding, d.d., 31. 8. 2009:


VIDEO REPORTAŽA s skupščine NLB - pojasnila o ponovni dokapitalizaciji, odškodninskih tožbah in kazenskih ovadbah, v razpravi predsednika VZMD pa tudi o odboju od dna ter zagotavljanju perspektive pomembnim podjetjem ter slovenskemu gospodarskemu prostoru nasploh.

Ljubljana, 30. 6. 2011


Današnje, 17. skupščini družbe NLB, d.d., se je udeležilo 85,79 % kapitala. Sprejeti so vsi sklepi, kakor sta jih ob sklicu predlagala uprava in nadzorni svet, razen predloga za izvolitev novega oz. nadomestnega nadzornika, gospoda Dirka Hampaeya (po odstopu gospoda Jana Vanhevela), ki pa ni dobil zadostne podpore, pri čemer je marsikdo izrazil začudenje in celo zaskrbljenost.

Edina razpravljavca na tokratni skupščini sta bila gospod Rajko Stanković, predsednik Društva MDS, in mag. Kristjan Verbič, predsednik VZMD. Medtem ko se je gospod Stanković osredotočil na vprašanja, povezana z ugotavljanjem odškodninske in kazenske odgovornosti članov prejšnjih uprav in nadzornih svetov, pa tudi sedanjega predsednika nadzornega sveta, dr. Marka Simonetija, se je mag. Verbič tokrat usmeril bolj v reševanje aktualne problematike in prihodnje perspektive. Pri tem je predsednika uprave, mag. Boža Jašoviča, vprašal, ali je po oceni uprave že doseženo dno ter kdaj pričakuje pozitivno poslovanje NLB, na kar je mag. Jašovič - sicer previdno - odgovoril, da bo NLB poslovala s pozitivnim predznakom že proti koncu letošnjega leta.  

Poleg tega se je mag. Verbič v svojih vprašanjih osredotočil predvsem na problematiko hkratne vloge največjega upnika in največjega lastnika ter ravnanj in učinkov, ki jih predstavlja takšna vloga NLB. Pri tem se je predsednik VZMD izrecno dotaknil primera skupine Pivovarne Laško (vključno s primerom finančnih holdingov Infond Holding, d.d., in Center Naložbe, d.d., ki sta že v stečaju) ter družb Zvon 1 in Zvon 2 Holding (s skupaj preko 68.000 delničarji), za kateri je NLB predlagala stečaj (oz. ugovarjala vodenju postopka prisilne poravnave), čeprav je po dostopnih podatkih v primeru Zvona 2 Holding primerjalno najslabše zavarovana in ima, kot največji upnik, le 10 mio EUR zavarovanih terjatev - v relaciji do nezavarovanih 55 mio EUR!  

V podobnem kontekstu je predsednik VZMD tudi sicer je apeliral na vodstvo največje banke v Republiki Sloveniji - izdatno podprte s proračunskimi sredstvi - naj vendar bolj zavzeto pristopi k zagotavljanju ustreznih pogojev za preživetje, perspektivo in uspešnejše poslovanje pomembnih slovenskih gospodarskih subjektov, ki ne-nazadnje izdatno prispevajo tudi v državni proračun, ter ekonomskega okolja, položaja posameznika, gospodinjstev in družbe nasploh.


Kronološki pregled relevantnih sporočil o aktivnostih VZMD, povezanih z delniškima družbama Zvon in Zvon 2: 

ZVON 2 - na današnji skupščini VZMD edini nasprotoval t.i. »konverziji terjatev« ter nadaljevanju britja norcev iz 68.000 malih delničarjev, upnikov in pravne države ter ponovno opozoril na tožbo VZMD iz leta 2009, ki predstavlja edino konkretno možnost reševanja družbe iz naslova njenih cca. 150 mio EUR terjatev - Petek, 15.07.2011

ZVON DVA - tožba VZMD iz leta 2009 lahko reši družbo s 35.000 delničarji vsaj 140 mio EUR bremen - po odpovedi glavne obravnave v VZMD pričakujejo prednostno obravnavo in skorajšnjo odločitev sodišča - Petek, 11.03.2011

PIVOVARNA LAŠKO - tudi po današnjem naroku na celjskem sodišču VZMD vztraja pri zagotavljanju ustrezne pravne in korporacijske prakse ter vlaga izredna pravna sredstva na Vrhovno sodišče RS - Torek, 01.02.2011

KD ID - še predzadnja naslednica PID v preoblikovanje v vzajemni sklad KD DELNIŠKI DOHODKOVNI; ostaja le še NFD 1 - Torek, 14.12.2010

NFD 1 - naposled pospešeno v odprodajo netržnih naložb ter k preoblikovanju v vzajemni sklad(?!) - poročilo z današnje skupščine - Torek, 12.10.2010

k, 01.09.2009.2009

Današnja skupščina KD ID in poziv delničarjem Zvon 1 ID - Četrtek, 27.08.2009

ZVON 1 ID - nasprotni predlog za nadzornika iz vrst malih delničarjev - Sreda, 12.08.2009

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 200 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si