FSUG24112023123456

V Bruslju danes poteka drugi dan zasedanja Strokovne posvetovalne skupine uporabnikov finančnih storitev pri Evropski komisiji (FSUG), ki se je kot član aktivno udeležuje tudi Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič. FSUG sicer sestavlja 20 članov iz 11 držav EU, prejšnje zasedanje z neposredno udeležbo pa je potekalo junija v Helsinkih. Po včerajšnjem uvodnem srečanju, udeležbi na konferenci Evropske organizacije potrošnikov (BEUC) ter neformalni večerji, njeni člani danes - z gosti iz različnih Direktoratov - razpravljajo o številnih aktualnih temah, oblikujejo predloge za Evropsko komisijo ter jih v podskupinah še podrobneje analizirajo.

Že zjutraj je zbrane nagovorila Isabelle Perignon, Direktorica oddelka za potrošnike pri Generalnem direktoratu za pravosodje in potrošnike Evropske komisije. Slednji je mag. Verbič med drugim zastavil vprašanje o možnostih za vzpostavitev EU registra in jasnih kriterijev za organizacije, ki zastopajo potrošnike oz. deležnike. Ob tem je izpostavil primere, ko v različnih postopkih nasprotna stran pogosto poizkuša odrekati takšen status in legitimnost združenjem in zastopnikom oškodovanih v postopkih kolektivnega sodnega varstva (VIDEO: https://youtu.be/itxmtIdHpK8). S podobnimi poizkusi se v primeru tožbe zoper operaterja T-2 sooča tudi VZMD, kljub očitnim dejstvom, skoraj 20-letni zgodovini kolektivne zaščite pravic in interesov ter množici uspešno izpeljanih primerov, aktivnemu delovanju v vseh sorodnih mednarodnih združenjih ter pripoznanosti s strani vseh relevantnih EU in mednarodnih institucij.  

Na današnjem zasedanju FSUG ravnokar obravnavajo napredek pri oblikovanju Svežnja ukrepov EU za naložbe malih vlagateljev »Retail Investment Strategy (RIS)«, pri čemer so se osredotočili tudi na primerjavo in preglednost stroškov različnih finančnih produktov. V sklopu razprave o oblikovanju Strategije RIS je bil izpostavljen izdatni angažma finančne industrije, zato je mag. Verbič člane FSUG pozval, naj bodo bolj angažirani tudi na drugih odločevalskih ravneh - preko (krovnih) nevladnih organizacij v EU, pri nacionalnih vladah, parlamentih in nacionalnih predstavnikih v Evropskem parlamentu. Glede Strategije RIS je namreč VZMD - ob siceršnjem angažmaju v FSUG - aktivno sodeloval tudi pri pripravi pripomb in predlogov Evropske federacije investitorjev in uporabnikov finančnih storitev (BETTER FINANCE) ter obširna gradiva posredoval pristojnim predstavnikom Vlade RS.

Na sestanku je bila med drugim predstavljena raziskava virtualnih skupščin delniških družb v Nemčiji in EU, relevantna tudi za Slovenijo, zaradi česar je VZMD nanjo oprl tudi svoja stališča ob nedavnih predlogih in dopolnitvah k noveli Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1L) - VIDEO: https://youtu.be/7hVFHFYMepw. V nadaljevanju bodo člani FSUG s strani Evropske komisije seznanjeni tudi z zaključki njenega srečanja s predstavniki Mreže za reševanje finančnih sporov (FIN-NET)…


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si