Današnje 16. skupščine družbe KD Group, d.d., se je udeležilo 86,59 % kapitala z glasovalno pravico, ki je razdeljen na navadne in prednostne delnice, s katerimi je bil ponovno zavrnjen predlog upravnega odbora, s katerim bi mu dodelili pooblastilo za pridobivanje, odsvajanje ali umik lastnih delnic. Predlog je sicer prejel podporo kar 98,01 % celotnega kapitala z glasovalno pravico, vendar je ob tem proti glasovalo 78,89 % prednostnih delnic, delničarja Marles hiše, d.o.o., ki ga zastopa Leopold Poljanšek. Slednji je napovedal tudi izpodbijanje sklepa o spremembi statuta družbe oz. odobrenem kapitalu, s katerim je upravni odbor KD Group pooblaščen, da v petih letih lahko osnovni kapital družbe poveča za največ 49.107.878,48 EUR.

 

Pri obeh omenjenih predlogih je razpravljal tudi predsednik VZMD, pri čemer je med drugim prejel tudi pojasnilo, da iztisnitev manjšinskih delničarjev ni v načrtu oz. da predlogi niso podani z razlogom, da bi se zagotovilo zakonsko podlago za izvedbo iztisnitve 20.500 malih delničarjev. Hkrati je mag. Verbič prejel tudi zagotovilo, da pri dokapitalizaciji nikakor ne bo izključena prednostna pravica (malih) delničarjev, tudi če bi bila ta izpeljana s stvarnimi vložki, poleg tega pa je mag. Verbič prejel še pojasnilo, da družba resno razmišlja o kotaciji na kakšnem tujem organiziranem trgu, pri čemer so že proučili štiri takšne možnosti, vendar se trenutno še niso odločili za nobeno.


KD GROUP - poročilo s prejšnje, 15. skupščine: Zavrnjeno pooblastilo za nakup lastnih delnic. Upravni odbor pozna ceno delnic za 30 dni vnaprej?!

Ljubljana, 12. 8. 2010

Današnja 15. skupščina družbe KD GROUP, d.d., ki ima še vedno preko 28.000 delničarjev in se je je udeležilo 93,91 % kapitala, je postregla s svojstvenim presenečenjem, saj ni sprejela predloga upravnega odbora za pridobitev pooblastila za nakup lastnih delnic. Po seznanitvi z letnim poročilom, v okviru katerega so delničarji zastavili nekaj vprašanj o opravljenih odpisih in »prepolovitvi« cene delnice, umiku iz Ukrajine in Romunije ter poslih med KD GROUP in hčerinsko družbo Adriatic Slovenica, d.d., pri čemer glavni izvršni direktor KD GROUP dr. Draško Veselinovič ni bil pripravljen podati dodatnih pojasnil o domnevnem »diktiranju odločitev hčerinski družbi« oz. okoliščinah odobritve posojila v višini 7 milijonov EUR. Skupščina je sicer praktično soglasno podelila razrešnico članom organov vodenja in nadzora za poslovno leto 2009.

V okviru 3. točke dnevnega reda Pooblastilo upravnemu odboru za nakup lastnih delnic je pooblaščenec malih delničarjev Danilo Peteh zastavili vprašanje, zakaj družba že več let ne odkupi lastnih delnic, čeprav v primeru prednostnih te presegajo 10 % teh v celotnem kapitalu družbe - prejel je odgovor, da zakonska omejitev 10 % lastnih delnic ni presežena, saj velja za vse delnice v celoti, ne glede na njihovo kategorijo. Ravno prednostne delnice pa so v nadaljevanju preprečile sprejetje predlaganega sklepa, saj so v tem primeru obravnavane  posebej oz. ločeno, pri čemer bi bilo tudi v okviru prednostnih delnic potrebno doseči 75 % večino, medtem ko je za glasovalo le 23,58 % prednostnih delnic, čeprav je v celoti predlog sklepa podprlo kar 97,91 % vseh delnic.

Predsednik VZMD je ob tem izrazil zadovoljstvo, saj je v razpravi konstruktivno pozval predlagatelja, naj predlog sklepa korigira, po tem, ko je argumentirano opozoril na številne problematične elemente. Med drugim je izpostavil dolžino pooblastila 36 mesecev, ki ne bi veljalo zgolj za KD GROUP, pač pa tudi vse odvisne družbe, v katerih ima KD GROUP večinski delež. Posebej je mag. Verbič opozoril na možnost pridobivanja in odsvajanja delnic z izključitvijo prednostne pravice delničarjev ter neutemeljeno in sporno možnost pridobivanja izven organiziranega trga in sicer po ceni, ki bi lahko odstopala za +/- 25 % od 30 dnevnega povprečja enotnega borznega tečaja, šteto od dneva nakupa (naprej?!). Torej upravni odbor KD GROUP lahko natančno pozna tečaj delnice za 30 dni vnaprej?      


Kronološki pregled relevantnih sporočil in prispevkov o aktivnostih VZMD, povezanih z družbo KD Group, d.d.

KD GROUP - poročilo z današnje skupščine. Zavrnjeno pooblastilo za nakup lastnih delnic. Upravni odbor pozna ceno delnic za 30 dni vnaprej ?!? - Četrtek, 12.08.2010

KD ID - poslednja skupščina pred preoblikovanjem postregla z bogato dividendo; žal pa še vedno zaskrbljujoče ravnanje NFD 1 in Zvon 1 ID! - Petek, 07.05.2010

IZ SOFIJE V VARŠAVO - intenzivna mednarodna aktivnost VZMD - Petek, 12.06.2009

INVESTO.SI v BOLGARIJI - Torek, 09.06.2009

Mali delničarji na skupščini Istrabenza ponovno blokirani, poročilo VZMD TV - Petek, 29.08.2008

Združeni mali delničarji IBI-ja uspešno do denarja pred likvidacijo - Torek, 24.06.2008

KD HOLDING - IZTISNITEV KOT SILVESTRSKO DARILO - Sreda, 02.01.2008

KD Holding v AS - iztisnitev v posmeh dnevu človekovih pravic - Sreda, 12.12.2007

Iztisnitev iz ADRIATIC SLOVENICA - organizirano na skupščino! - Torek, 04.12.2007

 

www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv - preko 170 video prispevkov VZMD.TV

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si