8. 12. 2009

Danes so iz uprave SCT, d.d., na podlagi številnih intervencij VZMD sporočili, da so bile do včeraj - torej z enotedensko zamudo - pripadajoče dividende vendarle izplačane vsem delničarjem. VZMD je namreč 30. 11. 2009 vsem delničarjem SCT poslal pismo, s katerim jih je obvestil o natančnem znesku, ki bi ga morali (najkasneje dan po prejemu pisma) prejeti na svoj račun. Ker temu žal ni bilo tako oz. ker SCT ni spoštoval skrajnega roka izplačil (1. 12. 2009) - skladno z nasprotnim predlogom VZMD, sprejetim na skupščini 2. 10. 2009, - se je na VZMD zgrnilo stotine ogorčenih klicev. Po številnih intervencijah VZMD so se iz uprave SCT opravičili spričo »tehničnih težav« ter zagotovili, da bodo vse dividende na računih delničarjev najkasneje do konca preteklega tedna. To zagotovilo je bilo v primeru velike večine delničarjev dejansko realizirano, posamezni delničarji pa se obračajo na VZMD tudi še v tem tednu, kar kaže, da dividend vendarle niso prejeli vsi. Zato VZMD ponovno poziva delničarje SCT, da preverijo skladnost prilivov na svoje račune z zneski, ki jih je v pismih navedel VZMD. V primeru kakršnihkoli odstopanj ali odsotnosti izplačil naj to nemudoma sporočijo na VZMD, ki pri pristojnih na SCT zadeve sprotno preverja in ureja. - 08.12.2009

Izplačilo delničarjem pripada spričo sklepa skupščine SCT z dne 2. 10. 2009 , ki so jo v VZMD ocenili za prelomno, saj se je - v nasprotju s prevladujočimi pričakovanji in predlogom uprave, da se, kot že vrsto let, dobička sploh ne bi delilo - zgodil preobrat. Izglasovan je bil namreč na skupščini podan nasprotni predlog VZMD in CM Celje, d.d., o razdelitvi celotnega lanskoletnega dobička 7,18 mio € oz. 35,90 € bruto na delnico.

VZMD je že pred skupščino najavil ostro nasprotovanje dolgoletni praksi uprave (ki SCT lastniško obvladuje preko podjetja Glotis, d.o.o.), da dobička ne deli med delničarje. Med drugim so ponovno pristopili tudi k zbiranju pooblastil malih delničarjev, kakor že vse od sredine leta 2007, ko so pri VZMD vzpostavili Delničarska sporazuma in Sekciji SCT in Delfi. Tako so se odtlej aktivno udeležili vseh skupščin obeh družb, s strokovnimi sodelavci pa skrbno spremljali proces pripojitve Delfi k SCT, opravili številne pogovore, pogajanja in intervencije.

Pri tem so v VZMD posebej ponosni, da jim je uspelo z zadostnim številom podpisnikov Delničarskega sporazuma preprečiti načrtovani scenarij iztisnitve oz. razlastitve delničarjev družbe Delfi, podobno kot se je pred tem že zgodilo delničarjem SCT. V tem primeru je VZMD sprožil sodni postopek, ki še vedno poteka. Velja izpostaviti, da so takratni delničarji SCT prejeli kot odpravnino za dokončen odvzem njihovih delnic pičlih 26,74 € za delnico, kar je občutno manj kot znaša tokratna dividenda iz enoletnega dobička.

V Sekciji SCT pri VZMD so se spričo teh in zadnjih dogodkov odločili, da vsem delničarjem ponudijo spremembo (aneks) obstoječih Delničarskih sporazumov v smeri dviga minimalne prodajne cene za delnice iz pripadajočega svežnja (trenutno vključuje 347 od skupaj 698 malih delničarjev) s trenutnih 60 € (2007) oz. 70 € (2009) na minimalno 250 €, torej na približno sedemkratnik letošnje dividende. Vse zainteresirane za spremembo ali za pristop k spremenjenemu Delničarskemu sporazumu (kakor tudi morebitne dodatne interesente za podpis pooblastila za posebno revizijo in tozadevnega pooblastila odvetniku) vabijo, da to čimprej sporočijo na kontaktne številke ali naslove VZMD, vsak delavnik med 9.00 in 18.00 uro.

»V VZMD smo prepričani, da smo s konkretnimi dejanji pridobili in upravičili zaupanje delničarjev tudi v zahtevnem primeru SCT ter z intenzivnimi prizadevanji, vse od leta 2007, učinkovito zaščitili interese malih delničarjev, ob tem pa pripomogli več kot očitno oplemenititi in povečati premoženje delničarjev v družbi SCT (Delfi),« je delitev celotnega lanskoletnega dobička med delničarje pospremil predsednik VZMD mag. Kristjan Verbič.

 

Poročili VZMD TV s »prelomne« skupščine SCT, d.d., 2. 10. 2009, in poslednje skupščine Delfi, d.d., 10. 4. 2009.

Značke: SCT