Danes in najkasneje jutri bodo vsi člani Sekcije Vzajemna prejeli pismo predsednika VZMD mag. Kristjana Verbiča s prijavo in pooblastilom za skupščino Vzajemne ter predplačano povratno pošto.

 

 

 

 

Spoštovani člani VZMD oziroma člani sekcije Vzajemna pri VZMD!

 

 

Prihodnji teden bo preteklo pet mesecev, odkar smo - neposredno po javni objavi namere o prenosu premoženja Vzajemne na AdriaticSlovenico - najavili budno spremljanje tega procesa »prevzema« ter vzpostavitev Sekcije Vzajemna v okviru VZMD (Srečanje z upravo VZAJEMNE - skupno sporočilo za javnost). Na podlagi informacij, s katerimi smo razpolagali tudi iz naslova zagotovil, ki smo jih prejeli od uprave Vzajemne, smo z začetkom minulega meseca pričeli z intenzivnimi javnimi pozivi (VZAJEMNA - poziv 900.000 ZAVAROVANCEM oz. LASTNIKOM). S plačanimi oglasi v kratkomalo vseh pomembnejših slovenskih dnevnikih in nekaterih tednikih smo skušali informirati javnost o kompleksni, daljnosežni in nadvse pomembni problematiki prenosa premoženja Vzajemne ter hkrati pozivali približno 900.000 zavarovancev - edinih lastnikov Vzajemne, da se vključite v Sekcijo (Sekcija VZAJEMNA - interventna sredstva).

 

 

V VZMD smo se zavedali, da le reprezentativno članstvo oz. zadostno število zavarovancev Vzajemne v Sekciji lahko zagotovi legitimnost našim prizadevanjem za nadzor procesa, oblikovanje predlogov in sprejemanje odločitev (Povabilo na Ministrstvo za zdravje). Po drugi strani, pa je glede na naše dosedanje izkušnje, preko organizacijske oblike sekcije mogoče vzpostaviti mehanizme učinkovitega informiranja, vpliva na odločitve in priprav na organiziran nastop na skupščinah. V mesecu dni se je na naše pozive odzvalo nekaj tisoč domnevnih (podatki so Združenju nedostopni) zavarovancev Vzajemne, preko tisoč pa se vas je tudi formalno včlanilo v Sekcijo.

 

 

Izvršilni odbor VZMD je na 1. izredni seji, dne 29. 3. 2007, sprejel javni poziv vsem članom VZMD in Sekcije Vzajemna v ustanavljanju, da do vključno 5. 4. 2007 na kontaktne naslove Združenja posredujete predloge za člane/članice izvršilnega telesa Sekcije Vzajemna (Sekcija VZAJEMNA - poziv članom). Na podlagi prejetih predlogov in temeljite razprave je v skladu z določbami Statuta VZMD in Pravilnika o delovnih telesih VZMD Izvršilni odbor VZMD na 2. izredni seji ( Sekcija VZAJEMNA - poziv članom), dne 6. 4. 2007, sprejel sklep o ustanovitvi Sekcije Vzajemna, vključno s sestavo njenega Izvršnega odbora (IOS), ki ga tako sestavljajo izjemno strokovni in kredibilni člani VZMD oz. Sekcije Vzajemna: dr. Ludvik Toplak (predsednik), dr. Branko Korže (namestnik predsednika), Miran Gombač, Franc Kopatin, dr. Branko Mayr in dr. Miran Mejak (Sekcija Vzajemna - intenzivne priprave).

 

 

Posamezni člani IOS so nemudoma pričeli z delom, pregledom razpoložljive dokumentacije in pripravami na organiziran in domišljen nastop zavarovancev oz. lastnikov na skupščini Vzajemne, ki edina lahko odloča o prenosu premoženja na AdriaticSlovenico. Tako je IOS že na 1. seji, dne 10. 4. 2007, opravil splošno obravnavo obširne in kompleksne problematike napovedanega prenosa premoženja Vzajemne ter sklenil, naj VZMD takoj prične z aktivnostmi za organizirano zbiranje pooblastil zavarovancev Vzajemne za glasovanje na skupščini. IOS je skušal izoblikovati tudi stališče do sklepa o prenosu premoženja Vzajemne, kot ga predlaga sklicatelj skupščine, pri čemer je večina članov izrazila nasprotovanje predlogu oz. prepričanje, da je lahko na podlagi podatkov, s katerimi trenutno razpolagajo, stališče Združenja le proti. Vendar so, glede na dejstvo, da so dodatno relevantno in dokaj zajetno dokumentacijo prejeli še pred samo sejo, sklenili, da bo IOS dokončno stališče sprejel takoj po proučitvi dodatne dokumentacije. Svojo 1. sejo je IOS sklenil s soglasno izjavo za javnost ( Sekcija VZAJEMNA - pomembna stališča), ki je naletela na izjemen odmev in reakcije.

 

 

Posledično so najvidnejši predstavniki VZMD doživljali strahovite pritiske, pričel pa se je konstruiran medijski linč, z namenom diskreditacije VZMD, ki je zaradi prenosa premoženja Vzajemne edino napovedalo organiziranje 900.000 zavarovancev - lastnikov Vzajemne. Tako se je 2. seja IOS, dne 12. 4. 2007, na kateri se je sprejemalo dokončno stališče IOS do prenosa premoženja Vzajemne zavarovalnice na AdriaticSlovenico, d.d., že pričela v vzdušju izrednih razmer. Pred vhodnimi vrati sedeža VZMD je namreč član Združenja (elektronsko prijavil k članstvu le nekaj ur pred tem) sklical tiskovno konferenco, na kateri je predstavil svoj pamflet z izmišljenimi in zlonamernimi očitki na račun VZMD. Zgovorno je dejstvo, da je bil dotični posameznik - sicer tudi funkcionar parlamentarne politične stranke - z žaljivo provokacijo deležen neprimerno večje medijske pozornosti kot katerikoli med številnimi dosežki in uspehi Združenja, čeprav je od teh doslej imelo neposredne koristi vsaj 600.000 državljanov. V čigavem interesu?! Morda javnosti do obveščenosti ali socialne pravičnosti?!

 

 

Interesu javnosti do obveščenosti pa tudi socialni pravičnosti bi bilo vsekakor neprimerno bolj zadoščeno, če bi medijski prostor namenili problematiki prenosa premoženja Vzajemne zavarovalnice na zavarovalnico AdriaticSlovenica, d.d., o čemer lahko odločite le edini lastniki Vzajemne - njeni zavarovanci. Vsak od vas ima na že sklicani skupščini en glas, ki lahko odloči o usodi vaše lastnine in pravic iz tega naslova. Ker se boste le redki odločili za neposredno udeležbo na skupščini, je VZMD doslej edino pristopilo k organiziranemu javnemu zbiranju pooblastil za udeležbo na skupščini z jasnim namenom: poskušati izboljšati položaj zavarovancev (lastnikov). Seveda v kolikor bi dejansko in legalno prišlo do odločitve o prenosu premoženja, pri čemer IOS načeloma ne nasprotuje prenosu premoženja Vzajemne, d.v.z., na Adriatic Slovenico, saj je treba dokončno uresničiti zakonsko določbo o tem, da so lastniki zavarovalnice njeni člani. Je pa v takšnem primeru nujno izboljšati položaj zavarovancev (lastnikov) tako, da se skuša s pogajanji zagotoviti najugodnejše menjalno razmerje ter pomembnejši vpliv sedanjih zavarovancev kot potencialnih delničarjev na sprejemanje odločitev v »prevzemni« družbi Adriatic Slovenica.

 

 

V ta namen je Izvršni odbor Sekcije Vzajemna pri VZMD priporočil glasovanje PROTI prenosu lastništva Vzajemne na AdriaticSlovenico ter sprejel sklepe o organiziranem zbiranju pooblastil za zastopanje interesov zavarovancev na sklicani skupščini Vzajemne, predlogu pooblaščenca s strani VZMD in vsebini pooblastila.

 

 

Izdatnejše pritiske ter poskuse javne očrnitve društva VZMD in njegovih predstavnikov pa smo pravzaprav pričakoval, saj prenos lastništva Vzajemne na AdriaticSlovenico neposredno zadeva približno polovico državljanov Republike Slovenije, hkrati pa gre za »prevzem«, ki je tudi v kapitalskem smislu po svojem obsegu primerljiv s procesom privatizacije oz. eden njegovih zadnjih odmevov. Temu primerno interesno prejkoslej sega v same vrhove tako ekonomske kot politične moči in posledično tudi medijskega vpliva v Republiki Sloveniji. V teh velikih igrah - nekaj smo jih lahko le nemo spremljali - pa je mali delničar, kakor tudi "mali" človek seveda moteč dejavnik, ki mu je dopuščeno le, da se prikloni. Proti temu se bo Združenje, kakor vselej doslej, borilo z vsemi legalnimi sredstvi!

 

 

Pri naših nadaljnjih aktivnostih bo bistvenega pomena množičnost in složnost pa tudi usklajenost, strokovna utemeljenost in domišljenost postopkov in ravnanj. VZMD je pripravljeno pri vseh morebitnih nadaljnjih poskusih preoblikovanja Vzajemne zavarovancem oziroma potencialnim malim delničarjem nuditi vso razpoložljivo infrastrukturo, strokovno pomoč in informacije. Zato vas vabimo, da izpolnite priloženo prijavo na skupščino in nam namenite pooblastilo za zastopanje na tokratni skupščini Vzajemne ter s pomočjo Združenja izkoristite in udejanjite možnosti za zaščito vaših interesov in premoženja iz tega naslova. V minulem letu smo, v imenu združenih malih delničarjev - prav zaradi organiziranega skupnega nastopa v okviru VZMD, v številnih podjetjih in njihovih skupščinah preprečili sprejem odločitev, ki bi bile v škodo malih delničarjev in razpršenih malih lastnikov.

 

 

Vabimo vas, da o možnostih udeležbe na skupščini ter vpliva na sprejem odločitev o vaši lastnini seznanite tudi družinske člane, prijatelje in znance, ki so zavarovanci Vzajemne, saj lahko priloženo prijavo in pooblastilo za glasovanje na skupščini kopirate pred izpolnjevanjem ali pa ju izpolnite na spletni strani www.vzmd.si/vzajemna ter natisnjena in podpisana vrnete na naš naslov: VZMD, Salendrova 4, 1000 Ljubljana,

 

 

najpozneje do torka, 24. aprila 2007,

 

v priloženi kuverti s predplačano poštnino.

 

 

 

Za vse dodatne informacije pa smo dosegljivi na zgoraj navedenih številkah in naslovih.

Lep pozdrav in srečno,

 

mag. K ristjanVerbič

predsednik VZMD