TKI HRASTNIK

Po izteku roka, v katerem so obstoječi delničarji družbe TKI Hrastnik, d.d., lahko izkoristili prednostno pravico do vplačila novih delnic, iz VZMD sporočajo, da njihova prizadevanja za unovčitev oz. prodajo prednostne pravice žal niso uspela. Prvi tovrstni postopek, ki so ga želeli izpeljati v Združenju, ni uspel zaradi nezadostnega odziva in pasivnosti na strani manjšinskih delničarjev pa tudi Kapitalske družbe, d.d. (KAD), kot imetnika 7,6 % delnic, medtem ko so v VZMD prejeli povpraševanje za odkup prednostnih pravic.

Spomnimo: potem, ko je sredi avgusta skupščina družbe TKI Hrastnik, d.d., sprejela sklep o povečanju osnovnega kapitala z izdajo novih delnic, pri čemer so imeli obstoječi delničarji prednostno pravico, je VZMD pozval vse male delničarje - teh je v družbi 61 - ki ne bi imeli sredstev za vplačilo novih delnic, da sporočijo interes za prodajo svoje prednostne pravice do vpisa novih delnic po ceni 2,00 EUR. Skupščinski sklep namreč določa, da bosta družbi AGM Nemec d.o.o. (ni delničar) in NANOTEHNA Plus d.o.o. (33,67%) po ceni 2,00 EUR na delnico lahko vpisali vse delnice, ki bodo preostale zaradi neizkoriščenih prednostnih pravic. Delnice so pri tej ceni očitno izjemno zanimive, saj se zanje sicer ne bi potegovali že dve gospodarski družbi. Pri tem v VZMD ocenjujejo, da utegnejo aktualna korporacijska ravnanja v nadaljevanju pripeljati tudi do izpolnjenih pogojev za iztisnitev manjšinskih delničarjev iz družbe. Zato je toliko pomembneje, da se delniška struktura razširi z vsemi zainteresiranimi, ki niso vključeni v blok večinskih oz. povezanih delničarjev.   

V VZMD obžalujejo, da je malim delničarjem, ki v kratkem času niso mogli zagotoviti sredstev za dokapitalizacijo, prednostna pravica propadla in od nje niso imeli nič, saj pravni red namreč dopušča, da bi lahko to svojo pravico dobro unovčili! Pravica do vpisa novih delnic po emisijski ceni je namreč od sprejetja skupščinskega sklepa o povečanju osnovnega kapitala naprej samostojna premoženjska pravica, ki jo lahko delničar z izkupičkom proda. V VZMD se čudijo, da prednostne pravice pogojno ni bil pripravljen unovčiti niti KAD, ki je sicer zoper sklep o poenostavljenem zmanjšanju osnovnega kapitala in sklep o povečanju osnovnega kapitala napovedal izpodbijanje po sodni poti.


 

Sorodna sporočila:

TKI HRASTNIK - VABILO DELNIČARJEM ZA UNOVČENJE PREDNOSTNE PRAVICE do novih delnic družbe, na podlagi sklepa o dokapitalizaciji in še pred verjetno iztisnitvijo - petek, 24.08.2018

GORIČANE, TKI HRASTNIK – VZMD aktivno tudi v tokratnem skupščinskem valu ter s ponovnim vabilom delničarjem k povezovanju v prizadevanjih za maksimizacijo donosa iz njihovih naložb - sreda, 22.08.2018


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 75 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev