Poziv Sodisca_VZMD,_Ugovor_in_dopolnitev_ugovora_družbe_Zito_Page_01Danes so v VZMD prejeli poziv Okrožne sodnice, Urške Kusič, da se opredelijo do ugovora družbe Žito, d.d., v primeru izpodbijanja sklepa o ne-uporabi bilančnega dobička, sprejetega na 21. skupščini, dne 19. 6. 2015. Poziv Sodišča oz. ravnanje Žita je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič pospremil z besedami, da »je skrajno neokusno, da se Žito - navkljub svoji sprejeti dividendni politiki, jasni zakonski zahtevi in lanskemu bilančnemu dobičku skoraj 26 milijonov € - s pravnimi manevri poizkuša izogniti izplačilu vsaj zakonsko predvidenih minimalnih dividend, v skupni vrednosti 590.614,72 €, oz. slabih 2,3 % lanskega dobička«. Tako v svojem odgovoru na tožbo VZMD (vloženo v imenu 111 delničarjev, preko Odvetniške družbe FMMS) v Žitu med drugim prerekajo tudi višino sodne takse ter predlagajo, da Sodišče malim delničarjem naloži enormno dodatno plačilo sodne takse, s čimer skušajo - sicer brez ustreznih vsebinskih pravnih argumentov - onemogočiti VZMD, da bi izpeljal postopek.

 

Ob tem v VZMD izpostavljajo, da bi vsaj od Nadzornega sveta družbe, kjer imajo mali delničarji t.i. »svojega predstavnika« Rajka Stankovića, pričakovali korektno ravnanje v interesu delničarjev, predvsem malih. Namesto tega pa Žito celo utemeljuje neupravičenost tožbe in zahteve VZMD z glasovanjem namestnika predsednika Nadzornega sveta Rajka Stankovića, ki je na skupščini tudi kot pooblaščenec nekaterih delničarjev in Predsednik Društva MDS (skupaj s pooblaščenima funkcionarjema Društva MDS Ljubišo Stanojevićem in Goranom Gojkovićem), izrecno nasprotoval delitvi dobička (glejte dokument Dopolnitev odgovora Žita na tožbo VZMD, z glasovanji pooblaščencev na 21. skupščini Žita)!?!   

Spomnimo, VZMD je na 21. skupščini družbe argumentirano podal Nasprotni predlog, naj se 6.582.152,00 €, od skupno 25.861.078,62 € bilančnega dobička za leto 2014, nameni izplačilu dividend v višini 18,50 € na delnico. Ob tem je mag. Verbič, opozoril na zaveze iz dividendne politike družbe, letnega načrta družbe ter dejstvo, da bo Žito, d.d., bržčas prevzeto pred prihodnjim odločanjem skupščine Žita o delitvi dobička (za leto 2015), zaradi česar bo celotni dobiček za nazaj (tudi za leto 2014) prešel na prevzemnika (družbo Podravka, d.d.), ki bo po izkušnjah VZMD najverjetneje izpeljal tudi iztisnitev oz. razlastitev preostalih delničarjev.

Spričo dejstva, da so večinski lastniki potrdili prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta, da se celotni bilančni dobiček leta 2014, kot nerazporejen prenese v leto 2015, je Predsednik VZMD na skupščini napovedal izpodbijanje takšnega sklepa ter opozoril na njegovo nasprotje z določili Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), po katerih bi družba morala dividendam nameniti najmanj 4 % osnovnega kapitala. Navkljub temu je največji delničar Slovenski državni holding, d.d. (SDH), ki običajno na skupščinah družb (ki ji upravlja) predlaga delitev večine dobička, na tokratni skupščini kakršnikoli delitvi dobička nasprotoval. V VZMD se čudijo ter so zaskrbljeni tudi ob ravnanju različnih skladov in upravljavcev premoženja, ki ne ravnajo v skladu z načeli dobrega gospodarstvenika, se ne udeležujejo skupščin družb, kjer imajo pomembne naložbe, ali celo nasprotujejo predlogom, ki bi prinesli delitev dobička in s tem ustrezen donos za vlagatelje v takšne sklade.

Ker lahko sporni sklep izpodbijajo le delničarji, ki imajo skupno zadostni zakonsko predvideni delež podjetja, so v VZMD, podobno kot v številnih drugih primerih pripravili Delničarski sporazum, ki se mu delničarji še vedno lahko pridružijo.

Sicer strokovni sodelavci VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev vodijo in sodelujejo z ustrezno strokovno podporo še v primerih Dinos (Euro Trend), Dana (Plasta) itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem); Swaty (Avtotehna), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33, Farme Ihan, IBI, LIP Radomlje, Monter Dravograd, Pekarna Grosuplje, SCT Strojegradnja, Varis Lendava, VIPA Holding idr.


Sorodna sporočila VZMD:

 ŽITO - po sodni poti 9.206 delničarjev še pred prevzemom in pričakovano iztisnitvijo s strani Podravke vendarle do dividend iz naslova 25,9 mio € dobička v 2014 - POZIV DELNIČARJEM k zagotovitvi zadostne podpore utemeljeni tožbi VZMD - Četrtek, 09.07.2015

ŽITO - kljub odličnim poslovnim rezultatom, dobičku 25,86 mio € ter izboljšanju gospodarske klime delničarji brez dividend - VZMD napovedal izpodbijanje in POZIVA delničarje k postopku za dosego dividend po sodni poti; PIVOVARNA LAŠKO - delničarji seznanjeni z lanskoletno izgubo in procesom prodaje večinskega deleža družbe - Petek, 19.06.2015


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 57 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - investo.international