V preteklih dneh so delničarji družbe Žito, d.d., na domove prejeli dopis, s katerim jih Vseslovensko združenje malih deležnikov (VZMD) vabi k pridružitvi izpodbojni tožbi, s katero bodo izplačilo dividend lahko dosegli po sodni poti. VZMD je namreč na 21. skupščini družbe, 19. junija letos, argumentirano podal Nasprotni predlog, naj se 6.582.152,00 €, od skupno 25.861.078,62 € bilančnega dobička za leto 2014, nameni izplačilu dividend v višini 18,50 € na delnico.

Ob tem je Predsednik VZMD, mag. Kristjan Verbič, opozoril na zaveze iz dividendne politike družbe, letnega načrta družbe ter dejstvo, da bo Žito, d.d., bržčas prevzeto pred prihodnjim odločanjem skupščine Žita o delitvi dobička (za leto 2015), zaradi česar bo celotni dobiček za nazaj (tudi za leto 2014) prešel na prevzemnika (družbo Podravka, d.d.), ki bo po izkušnjah VZMD najverjetneje izpeljal tudi iztisnitev oz. razlastitev preostalih delničarjev.

Spričo dejstva, da so večinski lastniki potrdili prvotni predlog Uprave in Nadzornega sveta, da se celotni bilančni dobiček leta 2014, kot nerazporejen prenese v leto 2015, je Predsednik VZMD na skupščini napovedal izpodbijanje takšnega sklepa ter opozoril na njegovo nasprotje z določili Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1), po katerih bi družba morala dividendam nameniti najmanj 4 % osnovnega kapitala.

Navkljub temu je največji delničar Slovenski državni holding, d.d. (SDH), ki običajno na skupščinah družb (ki ji upravlja) predlaga delitev večine dobička, na tokratni skupščini kakršnikoli delitvi dobička nasprotoval. V VZMD se čudijo ter so zaskrbljeni tudi ob ravnanju različnih skladov in upravljavcev premoženja, ki ne ravnajo v skladu z načeli dobrega gospodarstvenika, se ne udeležujejo skupščin družb, kjer imajo pomembne naložbe, ali celo nasprotujejo predlogom, ki bi prinesli delitev dobička in s tem ustrezen donos za vlagatelje v takšne sklade.

Sporni sklep (o ne-uporabi bilančnega dobička) lahko izpodbijajo le delničarji, katerih skupni delež delnic dosega vsaj 5 % osnovnega kapitala, zato v VZMD pozivajo male delničarje, da pomagajo zadostiti navedenemu pogoju ter se pridružijo postopku. Ob tem izpostavljajo, da se rok za vložitev izpodbojne tožbe izteče že v petek, 17. 7. 2015, ter da v kolikor se do vključno srede, 15. 7. 2015, njihovi pobudi ne pridruži vsaj 5 % vseh izdanih delnic, izpodbojne tožbe žal ne bo moč vložiti, kar bi dokončno onemogočilo tudi delitev dobička iz leta 2014!

Sicer strokovni sodelavci VZMD podobne sodne postopke, predvsem v imenu iztisnjenih oz. razlaščenih malih delničarjev vodijo in sodelujejo z ustrezno strokovno podporo še v primerih Dinos (Euro Trend), Dana (Plasta) itn. Uspešno so takšne postopke doslej zaključil v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Color (Helios), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem); Swaty (Avtotehna), izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33, Farme Ihan, IBI, LIP Radomlje, Monter Dravograd, Pekarna Grosuplje, SCT Strojegradnja, Varis Lendava, VIPA Holding idr.


Sorodna sporočila VZMD:

ŽITO - kljub odličnim poslovnim rezultatom, dobičku 25,86 mio € ter izboljšanju gospodarske klime delničarji brez dividend - VZMD napovedal izpodbijanje in POZIVA delničarje k postopku za dosego dividend po sodni poti; PIVOVARNA LAŠKO - delničarji seznanjeni z lanskoletno izgubo in procesom prodaje večinskega deleža družbe - Petek, 19.06.2015


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 57 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - investo.international