Že na demonstracijah pred poslopjem Vlade RS, 11. 6. 2007, je predsednik VZMD odločno in glasno izrazil solidarnost z malimi delničarji in delavci Slovenske industrije jekla (SIJ).

Predstavnik Sekcije SIJ pri VZMD in predsednik Nadzornega sveta Družbe pooblaščenke Ravne, d.d. (DPR), Janez Klančnik, je danes obvestil predsednika Vseslovenskega združenja malih delničarjev (VZMD) o tem, da so po večletnih sodnih postopkih, ki so jih v DPR  sprožili zoper  Slovensko industrijo jekla, d.d. (SIJ), naposled dosegli poravnavo. Ob tem je izpostavil, da bo blizu 6.000 delničarjev (v tem času je prišlo tudi do številnih dedovanj ipd.), povezanih v okviru DPR, ki ima v lasti 1,15 % SIJ, iz naslova svojih vloženih certifikatov, prejelo bistveno višje izplačilo, kot so ga delničarji preostalih družb pooblaščenk v SIJ. Tako bodo delničarji, ob že prejetih 1,6 € na delnico DPR - predvidoma v šestih mesecih, ko naj bi bila družba pooblaščenka likvidirana - prejeli dodatno še približno 2 €, skupno torej cca. 3,6 € na delnico (natančen znesek še ni znan zaradi postopka odprodaje druge naložbe DPR).

V VZMD ob tem opozarjajo na pomen skupnega odziva in povezovanja malih delničarjev, saj bi - v primeru enotnosti in medsebojnega sodelovanja - tudi ostali dve družbi pooblaščenki znotraj SIJ lahko za svoje deleže in male delničarje iztržili bistveno več!

Spomnimo: dolgoletna borba D.P.R. za pravice njenih 6.000 delničarjev je že s sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani pokazala, da je mogoče priti do pravice, ne glede na nizko zaupanje v pravno državo. Seveda je bila D.P.R. v tožbi proti SIJ-u, ki ga je zastopala odvetniška pisarna Čeferin ter Republika Slovenija, ki jo je zastopalo Državno pravobranilstvo RS, mnogokrat šibkejša stran in pogosto celo predmet posmeha. Vendar so, ob pomoči odvetniške pisarne Toš, z velikimi napori in upornostjo prišli do pozitivnega izida razsodbe. Zato, da je vodstvo D.P.R. vztrajalo v neenakem boju, je bilo potrebno zaupanje večine delničarjev, saj nasprotna stran vedno poizkuša zasejati razdor in strašiti male delničarje - češ, če ne vzamete še tako mizerne ponudbe, pa ne boste dobili nič.

Tudi ščuvanje proti vodilnim v D.P.R., češ da se okoriščajo na njihov račun, od česar nimajo nič, žal ni bilo redkost. V D.P.R. so si prizadevali, da so bili delničarji temeljito obveščeni o vsem in ničesar niso prepuščali naključju. Pomoč so iskali povsod: pri Svobodnem sindikatu, v Državnem zboru RS, na Vladi RS, pri političnih strankah (pozicijskih in opozicijskih itd.). Sodelovanje in pomoč VZMD je bila, po besedah predstavnikov D.P.R., pri teh prizadevanjih več kot dobrodošla.

 

Ob tem v VZMD posebej izpostavljajo pomen pravočasnega odziva in povezovanja malih delničarjev - v podobnih primerih naj se delničarji nemudoma obrnejo nanje - ter pozivajo delničarje, v družbah, kjer je VZMD že sprožil postopke, da se pridružijo in vključijo v postopke oz. Delničarske sporazume.

V sorodnih postopkih imajo iz naslova  vzpostavljenih Delničarskih sporazumov v VZMD dolgoletno uspešno prakso - v primerih iztisnitev oz. razlastitev malih delničarjev družb Dinos (Euro Trend), Color (Helios), Swaty (Avtotehna), Dana (Plasta) idr., že uspešno izpeljanih postopkih v primerih družb Aktiva Invest (Aktiva Holdings, Nizozemska), Terme 3000 (Sava), Ilirija (Janez Rozman), SCT (Delfi), SGP Kograd-Igem (Igem) in Turistično podjetje Portorož (Terme Čatež); izplačilih iz naslova pravice manjšinskih delničarjev do izstopa iz družbe: Triglav Naložbe (Zavarovalnica Triglav), Yulon (Aquafil, Italija) in Kemofarmacija (Celesio, Nemčija), ter Delničarskih sporazumov oz. Pogodb o posredovanju v primerih Alpetour Bandag, ETRA 33Farme IhanIBI, LIP Radomlje, Monter Dravograd, Pekarna Grosuplje,  SCT StrojegradnjaVaris Lendava, VIPA Holding idr., kakor tudi ravnokar vzpostavljanega za družbo Sava Re.  


Nekaj sorodnih vsebin:

Nekaj sorodnih vsebin:

SLOVENJSKA INDUSTRIJA JEKLA - 6.000 malim delničarjem, združenim pod okriljem Družbe pooblaščenke Ravne, naposled pritrdilo še Višje sodišče - Petek, 25.01.2013

SIJ - poročilo o uspehu tožbe malih delničarjev (DPR) zoper Slovensko industrijo jekla in težko pričakovani, pomembni sodbi, ki pritrjuje dosedanjim stališčem in prizadevanjem - Četrtek, 16.12.2010

POMORSKA DRUŽBA - status (druge) kazenske ovadbe izpred leta in pol ter sodba iz rubrike »Saj ni res pa je!« - PRAVNA DRŽAVA LE ŠE FLOSKULA ?! - Ponedeljek, 05.07.2010

SIJ - protesti malih delničarjev - Ponedeljek, 11.06.2007

 


www.vzmd.si - več o VZMD - Vseslovensko združenje malih deležnikov

www.vzmd.tv in www.investo.tv - preko 300 video prispevkov

www.investo.si - več o programu Invest to Slovenia - investo.si

www.investo.international - več o mreži 57 nacionalnih organizacij delničarjev in investitorjev - investo.international